Nehalennia Homepage

Brugklas

Op Nehalennia zijn 6 soorten brugklassen.
Er wordt op niveau lesgegeven. Hieronder een overzicht:
 

 Brugklas  Lesniveau 
 
 Tweetalig  Gymnasium/atheneum     VWO
 Gymnasium/atheneum   VWO
 HAVO (VWO) HAVO
 
 HAVO-kansklas    HAVO
 MAVO MAVO
 VMBO-b/k VMBO-b/k
 

 
Toelating/plaatsing

M.i.v. het schooljaar 2015-2016 worden leerlingen in een brugklas geplaatst op grond van het advies van de leerkracht van groep 8. De CITO-eindtoets (of een andere afsluitende toets) speelt in eerste instantie geen rol meer bij de plaatsing. Bij het advies van de leerkracht van groep 8 zijn er twee mogelijkheden: het advies is enkelvoudig (b.v. mavo of vwo) of gemengd (b.v. mavo/havo of vmbo-bk/mavo).
Uw kind wordt dus op een niveau geplaatst op grond van het advies van degene die dat het beste kan beoordelen, hun leerkracht in groep 8. De CITO (of een andere goedgekeurde toets) kan hierbij wel aanleiding geven om de plaatsing van een leerling (naar boven) te herzien. Daarover vindt u hieronder meer informatie
Bij een enkelvoudig advies wordt de leerling geplaatst op het geadviseerde niveau. In geval van een mengadvies geeft de leerkracht van groep 8 ook een plaatsingsadvies. Dit leidt tot de volgende mogelijkheden:

advies basisschool  brugklas plaatsing
vwo  atheneum/gymnasium
havo  havo(vwo)
mavo  mavo
vmbo-b  vmbo-bk
havo/vwo  havo(vwo) of atheneum/gymnasium
mavo/havo  mavo of havo-kansklas
mavo/vmbo-b  mavo of vmbo-bk

 

CITO-eindtoets

De plaatsing vanuit het advies van de leraar kan alleen “naar boven” worden bijgesteld. Er moet daarbij sprake zijn van minstens één schoolniveau verschil (b.v. advies basisschool was mavo en de CITO-score geeft een niveau van havo of hoger aan).
De CITO-test geeft een score (getal) dat ligt tussen 500 en 550. De scholen voor voortgezet onderwijs op Walcheren hebben een afspraak gemaakt over de omzetting van deze scores naar schooltypen. Hieronder vindt u de omzettingstabel.

CITO-scores met bijbehorend schoolniveau
501 – 523  VMBO-b/LWOO
524 – 526  VMBO-b
527 – 529   VMBO-b/MAVO
530 – 533  MAVO
534 – 540  MAVO/HAVO
541  HAVO
542 – 545  HAVO/VWO
546 – 550  VWO

 

Introductie

Na de zomervakantie gaat het dan echt beginnen: naar Nehalennia! Dat is toch best nog wel spannend. Je begint daarom niet meteen met de lessen. Eerst doe je een uitgebreid introductieprogramma. Alle brugklasleerlingen gaan in ieder geval één dag naar het Veerse meer. Daar ga je kanoën, handboogschieten, een vlot bouwen, kortom een leuke dag waarop je kennismaakt met je nieuwe klasgenoten en je docenten. 

SSG Nehalennia is onderdeel van de Mondia Scholengroep | Site by WIS