Nehalennia Homepage

Internationalisering

Wij zijn ons ervan bewust dat grenzen vandaag de dag niet meer zijn wat ze ooit waren. De grenzen tussen werken en vrije tijd, tussen landen, talen en culturen worden steeds dunner. Leerlingen leren niet alleen op school, maar ook buiten de schoolmuren komt er veel informatie op hen af. Om deze informatie te kunnen verwerken, is alleen een goede beheersing van de vreemde taal niet voldoende. Wij willen daarom onze leerlingen ook leren hoe ze moeten omgaan met mensen van ‘over de grens’, wat zijn hun gebruiken, hoe werk je samen en wat zijn de gevoeligheden? Het doet er niet toe of dit een langsgrens, stadsgrens of misschien wel leeftijdsgrens is. Omdat de verschillen over landsgrenzen niet altijd even makkelijk zichtbaar zijn, biedt Nehalennia Stedelijke Scholengemeenschap diverse internationale programma’s aan. Internationale uitwisselingen verruimen met name de blik van leerlingen.

In het najaar zijn buitenlandse leerlingen een week te gast bij Nederlandse families.
Vervolgens logeren leerlingen uit HAVO-4 en VWO-5 in het voorjaar een week bij gastgezinnen in de het buitenland. Met hun buitenlandse gasten volgen de leerlingen een kennismakingsprogramma in en rond de school. Daarnaast laten zij hun eigen stad en regio aan hun gasten zien, waardoor zij ook zelf op een andere manier naar hun eigen omgeving leren kijken.

Tijdens de week in het buitenland leren zij een andere cultuur kennen, zien zij de buitenlandse school van binnen en bekijken zij de woonomgeving van hun buitenlandse compagnons. Door een uitwisseling leren leerlingen dus heel veel over de cultuur van dat land, want door bij een buitenlandse leerling te logeren maak je pas echt mee hoe het is om Italiaanse pasta te eten of Noorse haring in tomatensaus te moeten eten…..
Ook zal hun Engelse taalvaardigheid erop vooruit gaan, omdat de leerlingen in ieder geval twee weken in die taal met elkaar moeten communiceren. Maar ……….. een internationale uitwisseling is natuurlijk vooral erg spannend en leuk.

Europees Platform
De uitwisselingen worden mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van het Europees Platform. Het doel van dit platform is het versterken van de Europese dimensie en het bevorderen van de internationalisering van het (Nederlandse) onderwijs.

SSG Nehalennia is onderdeel van de Mondia Scholengroep | Site by WIS