Nehalennia Homepage

Vakcollege Walcheren

Ben jij gek op Techniek? Weet jij thuis als eerste hoe een apparaat werkt? Wil jij al vanaf de eerste klas erg veel praktijklessen hebben? Dan is het Vakcollege jouw opleiding!

Wat is het?
Het Vakcollege Walcheren is een uitdagende opleiding in de sector techniek. Vanaf de brugklas krijg je 10 uur praktijk van de 32 lesuren per week. Daarbij ontdek je allerlei vormen van techniek en werk je met hout, metaal, elektriciteit en voertuigen. Je gaat dus direct met je handen aan de slag. De opleiding duurt vier jaar en aan het einde heb je een VMBO-diploma waarmee je drempelloos kan instromen op het MBO (Scalda). Dan ben je een allround vakvrouw of vakman om trots op te zijn.

Voor wie is het?
Wij zoeken jonge mensen die technische zaken interessant vinden en die graag aan de slag gaan om een product te maken. We zoeken jongens en meiden die van aanpakken weten en het fijn vinden om projecten af te maken. Je kunt naar het Vakcollege Walcheren, wanneer je een VMBO-advies hebt. Als je het Vakcollege wilt doen dan schrijf je je in bij Nehalennia en geef je bij je inschrijving aan dat je deze kant op wil.

Wat doe je in de lessen?
Vanaf de start krijg je een leuke en praktische kennismaking met alles wat techniek inhoudt. De praktijkonderdelen zijn ongeveer in te delen in vijf sectoren, namelijk: electro- en installatietechniek, hout & bouw, metaalbewerking, motorvoertuigentechniek en logistiek. Tijdens de lessen krijg je verschillende opdrachten die je alleen of in groepjes moet uitvoeren. De docenten van het Vakcollege verzinnen van alles om je uit te dagen.

Zo moet je voor elektrotechniek je eigen ‘huis’ in de techniekhal van leidingen voorzien. Bij hout & bouw maak je een vakkundige zeepkist waarmee je ook echt tegen je klasgenoten gaat racen over een parcours. Het ene moment sta je bij metaalbewerking een schemerlamp te maken of een fietstaxi in elkaar te lassen; het andere moment sleutel je bij voertuigentechniek aan auto’s, brommers en fietsen. Het is teveel om op te noemen!

Je bent veel met je handen bezig, maar je werkt natuurlijk ook op de computer. Je maakt kennis met allerlei beroepssectoren door excursies en door bedrijven te bezoeken. Ook krijg je gastlessen van specialisten uit het werkveld. Uiteraard krijg je ook theorievakken zoals wiskunde en Nederlands, maar ook deze vakken proberen we zo veel mogelijk te richten op techniek. De theorievakken zijn dus op de praktijk afgestemd.

In de tweede klas krijg je 10 uur praktijkles, maar in de derde klas wordt dat al 11 uur. Vanaf klas 3 loop je ook veel stage bij diverse bedrijven in de regio. 

Waar is het?
Je krijgt les op de locatie Kruisweg van Nehalennia SSG en vanaf het tweede leerjaar in het Technum (Vlissingen). In de hogere klassen krijg je steeds meer praktijklessen op het Technum, dé voorziening voor modern technologisch onderwijs in Zeeland, waar voortgezet onderwijs met MBO en HBO samenwerken. De locaties zijn snel en via veilige fietsroutes te bereiken.

Wat kun je straks met je diploma?
Het Vakcollege is een VMBO-opleiding die heel goed aansluit op het MBO. Je werkt dus 4 jaar voor je VMBO-diploma en kan dan, op een voor jou haalbaar niveau je MBO-diploma behalen. Aan het einde van de opleiding ben je een allround vakvrouw of vakman of juist heel erg gespecialiseerd in wat jij goed kan. De samenleving schreeuwt om professionals die met hun handen kunnen werken.  Na het behalen van je diploma kun je in allerlei beroepen aan de slag: van metselaar tot privéjacht-designer.  

Sterk door teamwerk
Om een optimaal verzorgde opleiding te kunnen bieden, werkt het Vakcollege samen met Scalda (ROC) en een kring van regionale bedrijven. Deze groep van bedrijven vormt een mooie doorsnede van alle beroeps- en technieksectoren die onze provincie te bieden heeft. Zo werken we onder andere samen met Bouwopleiding Zeeland, C-Port "thuis in de haven", Damen-Schelde Naval Shipbuiding, Goflex Young Professionals B.V., Istimewa, Kloosterboer, Opleidingsbedrijf Installatiewerk, Vakcentum Schilderen Zuid-West en Ingenieursbureau Wolter & Dros BV.

Op welke kosten kun je rekenen?
Tijdens de lessen draag je veiligheidskleding met daarop de naam van het Vakcollege. Ook wordt er een bijdrage gevraagd voor de diverse workshops. Het exacte bedrag voor dit pakket hoor je bij de inschrijving. De kosten hiervan kunt u ook vinden bij de ouderovereenkomsten.


Voor wie: Toekomstige techneuten
Wanneer: klas 1 t/m 4 (waarna je door kan stromen naar het MBO)
Niveau: VMBO
Hoe vaak: 10 (tot 11) uur per week

Volg ons op https://www.facebook.com/hetvakcollegewalcheren

 

SSG Nehalennia is onderdeel van de Mondia Scholengroep | Site by WIS